Liesbeth Harmsen – van Bentem – Fysio Centrum Nijverdal – Nijverdal

Fysio Centrum Nijverdal

Liesbeth Harmsen – van Bentem

BIG-nummer:

  • 09063517104

Specialisatie

  • Master Manueel therapeut
  • Lid van Schoudernetwerk Twente

Wat is Manuele Therapie ?
Een manueeltherapeut is een fysiotherapeut die na zijn opleiding fysiotherapie een opleiding manuele therapie heeft gevolgd met een duur van gemiddeld vijf jaar.

In een eerste gesprek zal de manueeltherapeut o.a. vragen naar het ontstaan van de klachten, wanneer de klachten optreden, hoelang de klachten bestaan en wat de klachten doet toe- of afnemen.

Daarna volgt lichamelijk onderzoek waarbij de houding en het bewegen worden beoordeeld en de gewrichten met specifieke bewegingen worden onderzocht.

Op grond van de verkregen onderzoeksgegevens kan een diagnose worden gesteld. Samen met de patiënt zal de manueeltherapeut beslissen of er behandeld kan worden of dat de patiënt terug gaat naar de verwijzend arts met een rapportage van de manueeltherapeut. De behandeling die volgt zal tot doel hebben de functie van de gewrichten te verbeteren en de houding en beweging in huishouding, werk en recreatie.

Tijdens de behandeling maakt de manueeltherapeut gebruik van specifieke bewegingen in de gewrichten. De manueeltherapeut probeert opgeheven beweeglijkheid te herstellen of teveel aan beweging te stabiliseren door middel van training.

Soms vult de manueeltherapeut deze behandeling aan met manipulaties ( volksmond ‘kraken’). De gewrichten worden dan wat sneller bewogen. Daarbij kan een knappend geluid gehoord worden. De meeste patiënten ervaren dit als een kortstondig vreemd gevoel, maar vinden het over het algemeen niet pijnlijk.

In het algemeen is manuele therapie geschikt voor klachten die, behalve met pijn, ook gepaard gaan met het slechter kunnen bewegen van een gewricht of gewrichten. De effecten van manuele therapie zijn vaak direct merkbaar: de functie van de gewrichten verbetert, de houding verbetert en het bewegen verloopt gemakkelijker.

Enkele voorbeelden:
– hoofd- en nekpijn met het slecht kunnen bewegen van de wervelkolom;
– nek- en schouderklachten die uitstralen tot in de armen;
– rugklachten hoog in de rug met rib en borstpijn;
– lage eventueel met rugklachten, uitstralende pijn naar de benen;
– bepaalde vormen van duizeligheid die opgewekt worden door het bewegen van de nek;
– kaakklachten, eventueel in combinatie met nekklachten;
Zie ook de website van de NVMT

Terug naar overzicht