Geriatriefysiotherapeut – Fysio Centrum Nijverdal – Nijverdal

Fysio Centrum Nijverdal

Geriatriefysiotherapeut

Mensen die ouder en minder beweeglijk worden, kunnen daardoor belemmeringen of klachten ervaren. Ze komen hiervoor doorgaans in aanraking met de fysiotherapeut voor ouderen, de geriatriefysiotherapeut.

De geriatriefysiotherapeut is gespecialiseerd in het behandelen en begeleiden van (kwetsbare) ouderen. Zij richt zich op ouderen met een complexe en meervoudige gezondheidsproblematiek. Ook helpt zij patiënten die bijvoorbeeld door beroerte, dementie, de ziekte van Parkinson, MS, een gebroken heup of artrose verschijnselen vertonen van ouderdom.

Ouderen kunnen door diverse oorzaken uit balans zijn geraakt. De meeste problemen worden ervaren op het gebied van het dagelijks bewegen waarbij zelfredzaamheid en zelfstandigheid in de woonsituatie centraal staat.

De geriatriefysiotherapeut werkt vanuit zijn specifieke kennis over de ouderen en de daarbij meest voorkomende ziektebeelden. Behandeling bestaat veelal uit oefentherapie, gericht op het herwinnen en omgaan met verlies van mobiliteit en zelfstandigheid. Oud worden met een zo hoog mogelijke kwaliteit van leven en zelfredzaamheid staat voorop. De therapie kan plaats vinden in de fysiotherapiepraktijk maar de geriatriefysiotherapeut komt ook bij de mensen thuis voor fysiotherapie indien nodig.

De geriatriefysiotherapeut werkt nauw samen met andere (para)medici in multidisciplinair verband zoals de ergotherapeut, logopedist, thuiszorg etc. Tot het werk van de geriatriefysiotherapeut behoort ook het adviseren en begeleiden van gezinsleden en eventuele mantelzorgers, over onder andere het ziektebeeld, de prognose, de behandeling, transfers, dagelijkse handelingen en hulpmiddelen.

Vergoeding en verzekering

Vergoeding voor geriatriefysiotherapie valt onder de fysiotherapievergoeding van de zorgverzekeraar en wordt vergoed vanuit de aanvullende verzekeringspakketten. Bij een chronische indicatie worden de behandelingen vanaf de 20e behandeling vergoed vanuit de basisverzekering.

Geriatrie

fysiotherapeut MSc.